top of page

Allergi

 

Allergi skyldes en reaktion i vores immunapparat, hvor man danner antistoffer overfor ét eller flere allergener, som vi udsættes for i vores omgivelser. Den hyppigste allergi ses overfor pollen, dyrehår og husstøvmider. Allergi overfor bi- og hvepsestik er også velkendt. Man undersøger typisk overfor de 10 mest almindelige allergifremkaldende stoffer, men ved begrundet mistanke kan denne test udvides.

 

Testen foretages ved en såkaldt priktest, hvor man placerer en dråbe af det pågældende allergen på huden og med en lille nål prikker lige igennem hudoverfladen. Dette er ikke smertefuldt og mærkes kun som en berøring af huden. Efter 15 minutter kan man aflæse om du reagerer på allergen, ved at se om der dannes en kløende lille hævelse, som ved nældefeber, på stedet for priktesten. Priktesten bliver ofte suppleret med blodprøver.

 

Allergi kan også vise sig ved at man har høfeber. Dette er tæt og/eller ’løbende’ næse, nyseture og røde, kløende øjne. Alle symptomer behøver ikke at være til stede for at man har høfeber.

 

Visse allergier kan man vaccinere overfor, f.eks. bi- og hvepseallergi. Birkepollen-, græspollen- og husstøvmideallergi kan man også vaccinere imod, og her vil langt de fleste patienter blive tilbudt vaccination med tabletter.

 

Allergivaccination foregår ved at man én gang om ugen i op til 15 uger giver indsprøjtning med stigende koncentration af allergen. Efter ca. 15 uger kan man nøjes med at vaccinere med 6 til 8 ugers interval. Bi- og hvepseallergi behandles i minimum 5 år. De øvrige behandles alle i 3 år.

Det er vigtigt, at du efter vaccinationen bliver på klinikken i op til 30 minutter, for at sikre, at du ikke reagerer mere end forventet på vaccinen. Sker dette vil du blive behandlet med medicin inden du forlader klinikken.

bottom of page